Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Molnár Gábor

 Molnár Gábor, a 20. század egyik legnépszerűbb magyar vadász- és útleírásírója, akinek műveit számos nyelvre lefordították. Állatgyűjtő Brazíliában. Műveit vakon írta.

 

Gyermek és ifjúkorában sokat járt az állatkertbe és magyar felfedezők (Bíró Lajos, Vámbéri Armin, Kőrösi Csoma Sándor) műveit olvasta. Erdész szeretett volna lenni, de nem tudták taníttatni.

Az Est 1929 karácsonyi számában olvasott egy Brazíliába készülő bogárgyűjtő expedícióról. Levélben jelentkezett az expedíció vezetőjénél, adottságai, lövésztudása és elszántsága miatt őt választották. Ő lett a Magyar Nemzeti Múzeum állat- és rovargyűjteményét gazdagítani hivatott expedíció harmadik tagjának. 1930-ban érkeztek Brazíliába. Miután két társa megbetegedett, gyógyíttatásuk és hazautazásuk finanszírozására a felszerelésüket is el kellett adniuk.

Molnár Gábor anyagi támogatás nélkül, egyedül folytatta a gyűjtőmunkát. A Ford Társaság kaucsukültetvényén telepvezetői munkát végzett, állatokra vadászott, és a bőrök árából szerzett pénzből indult új felfedezőútjaira. Az Amazonason és a Rio Negrón hajózva a torkolattól közel kétezer kilométerre lévő Tapaucuaráig jutott. A begyűjtött állatokat, köztük értékes óriáskígyókat, a Budapesti Állatkertnek, rovargyűjteményét a Nemzeti Múzeumnak küldte haza. Nem kapott érte fizetséget.

1932. március 7-én abban a raktárban, amit ő felügyelt, egy beosztottja, egy fiatal fiú veszélyes csomagot talált, egy csomag gyutacsot, amely bármikor felrobbanhatott. Molnár Gábor maga akarta eltávolítani a gyutacsokat, de útban a közeli folyó felé azok felrobbantak a kezében és mindkét szeme világát elvesztette.

Hazatérése után nem vállalta a vakok számára kijelölt utat, hogy a Szombathelyen létrehozott intézetbe kosarat fonjon vagy egyéb hasonló kézműves munkákat végezzen. Remington gépén írni tanult. Első írása az Estben jelent meg 1933. február 23-án. Írásai sikert arattak. Napilapok közölték őket, majd a Magyar Rádió is..

Huszonhat önálló kötete jelent meg és több mint száz tárcája, ismeretterjesztő írása. Rádiójátékokat is írt. Több száz író-olvasó találkozón vett részt, terjedelmes levelezést folytatott.

1980. október 29-én halt meg XII. kerületi, Őzike utcai családi házában, baleset következtében. Kívánsága szerint az ajka-csingervölgyi temetőben helyezték végső nyugalomra.

 

molnarg.jpg